Tér és képregény – Ben Katchor ismét

A prae.hu-n olvasható beszámolóm arról a három napos fesztiválról, melynek számomra legfontosabb vendége Ben Katchor volt. Azt hiszem a pénteki előadása és úgy általában a vele való beszélgetések (bor mellett – a bortól mindig megfájdul a fejem) sokat formáltak azon, hogy milyennek látom a képregényt.

Igazán a felolvasások alkalmával lehetett megérteni, sőt megérezni, miről is beszél Katchor, hogyan is főszereplője képregényeinek a tér. A pénteki (2014. május 30.) előadását nagyrészt történeteinek szentelte – a közönség pedig nem tudott betelni velük, ráadást kértek (kértünk) ráadás után. Ilyenkor a képregényekből egy-egy panel került vetítésre a narrációs szöveg nélkül, Katchor pedig – sokkal hangosabban és teátrálisabban, mint normális hanghordozása – felolvasta a történeteket. Az egész tehát jobban hasonlított színházra vagy performanszra, mint képregényre, melyet olvasni egyrészt magányos tevékenység, másrészt az olvasónak lehetősége van az egész oldalt egyszerre áttekinteni.

Kedvenc történetem a Forbidden Rooms, azaz “Tiltott szobák” címet viseli. Egy kisfiúnak az anyukája sohasem engedi meg, hogy belépjen a frissen felmosott konyhába. A megközelíthetetlen gondolata teljesen magával ragadja az egyre növekvő fiút, sokat jár olyan múzeumokba, ahol az enteriőrök kordonnal vannak elválasztva a látogatótértől. Felnőtt korában, amikor elég pénze lesz rá, olyan nagy lakást vásárol, ahol egy helyiséget kordonok közé zárhat: társalgónak rendezi be, a mozgásérzékelő működtette riasztó pedig a rendőrségen jelez. Egy alkalommal hősünk nem tud ellenállni a kísértésnek, cipőjét levéve lábujjhegyen oson a kordonhoz, átbújik alatta, és belép a tiltott szobába. Rendőrség, bíróság. A bíró viszont nem hajlandó megtárgyalni az ember ügyét, aki betört a saját nappalijába, és örökre kitiltja a tárgyalóteremből.

Itt a link.

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s