Az eredeti kínai Baudrillard puskát fog (nyomtatottat) – Ricky Rouse Has a Gun

Jörg Tittel, aki egyébként rendező, és Dragomán György Fehér királyát fogja filmre vinni jövőre, de gyanítom, amolyan irigylésre méltó mindenes ember, akiben nem csupán a kreativitás van meg, de a rám egyáltalán nem jellemző kitartás is, plusz a kreatívan felhasználható pénz is (az meg mi?), nos Jörg Tittel írt egy agyament képregényt, amit John Aggs rajzolt meg elképesztően jól. Mert bár jó az ötlet, enélkül a vizuális világ nélkül nem lenne ennyire emlékezetes a Ricky Rouse Has a Gun.

ricky coverMi történik benne? Alapvetően a Disney-máz lekapargatását keverik a Die Hard átironizált világával, és ehhez társul némi politikai keresztvíz-lehazudás a kínai piacon. A hősünk egy Afganisztánban szolgáló katona, akivel épp hősködése tetőpontján (ártatlan afgán mikrocsalád megmentése) szakít az asszony levélben (mert nincs ám napi Skype), ettől pedig úgy megutál mindent, hogy elgyalogol a frontról. Egyenesen Kínába, ahol a kínai depressziós és munka közben elalvó Apple-dolgozókat is megirigyelné, ugyanis annyira nagy az önérzete, hogy mindenhonnan kirúgják vagy már állást sem kap. Közben pedig több ezer kilométer távlatából rajong a nélküle felnövő lányáért. Ez a kerettörténet igazából totál gyenge, de utána, ha ezt elfogadtuk, minden jó lesz.

ricky tvRichard Rouse ugyanis állást kap egy kínai Disneyland-koppintásban, és mint mikiegér-hasonmás kell, hogy mászkáljon, és fotózkodjon a látogatókkal. Szerintem ugyanez lesz majd a büntetése, amikor az immár végtelen sorozattá bővült franchise utolsó részében egy kósza golyó által meghal és a pokolba kerül. Nem egy kedves bácsiról van ugyanis szó. És ez igazából nekem mindvégig nagyon tetszett: nem amolyan jófiú-rosszfiú, mint az atlétás Bruce Willis, hanem egy seggfej lesz történetünk főhőse.

Ricky3Rickyt nem teszi maradéktalanul boldoggá, ha ő lehet az eredeti kínai Ricky Rouse, és egyből fel is szedi a nagyfőnök unokahúgát. Közben karácsony is lesz (na ná, mikor máskor), és Ricky volt felesége és késmániás kamaszlánya az új pasival egyetemben meglátogatják Rickyt Kínában, azon belül is az eredeti kínai diznilendben. Az apai ösztönök erre a konstellációra olyan erővel törnek fel Rickyből, hogy azt még Némó apukája is megirigyelné, és ezért aztán amikor jönnek a terroristák jól le is mészárolja az összeset azért, hogy a lányát mentse.

Ricky4A legjobb az egész könyvben amikor Ricky és a terroristák lövöldöznek. Gyakorlatilag a könyv nem is szól másról. Tehát ez egy jó könyv.

Ricky5A helyszín, az eredeti kínai diznilend, pazar.  A terroristák ugyanolyan gagyi eredeti kínai diznijelmezben rohangálnak, mint Ricky. Nincs szebb, mint amikor egy Bambi lő a tömegbe. Sajnos nem találtam a diznilend-szétlövést és annak fázisait jól bemutató képeket a neten.

ricky1Ez nem amolyan vicces hercegnősztori-dekonstruálás Shrekkel, ez a Pixaron felnőtt tizen-huszonévesek Baudrillard-hullámvasútja. Egyszerűen öröm nézni ahogy Dumbó, a kitömött a mesterlövész meglapul a tetőn, vagy ahogy a hét törpét megsemmisítik. A valóságot elhazudó Disneylandet elferdítve szimulálják a kínaiak amit megszállnak az óriás plüssjelmezbe öltözött terroristák, akiknek a vezetője Donald kacsa. Pazar. Aztán már csak lőnek, minden szögből. És futnak, minden szögbe. És vannak túszok is, mert mit ér egy ilyen mese túszok nélkül?

Ricky-Media4A könyvhöz kötődő beharangozókampány legalább olyan ironikus és kreatív, mint maga a képregény. A honlap neve RickyLeaks, eltéveszthetetlen utalással a politika, a hallgatás és a katonai hatalom összefüggéseire, és a honlap mindent megtesz, hogy lebeszéljen arról, hogy megvedd a könyvet, sőt arra buzdít, hogy beszéld le a kiadót, a Self Made Hero-t a további terjesztésről, mivel a könyv egyrészt a kínai propaganda része, másrészt a szellemi tulajdon megbocsáthatatlan meggyalázása, és amúgy is fenn van torrenten.

ricky_facttumblr_inline_n3i6ekkcHU1snrrx9

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s