David Tennant televíziós életműdíjat kapott

[Köszönöm] mindenkinek, aki beengedett a nappalijába a tévén keresztül: igazi megtiszteltetés és kiváltság, hogy így eljuthatok önökhöz.

– mondta tegnapi beszédében David Tennant. Szokás ilyeneket mondani? Nekem elakadt a szavam. Hogy ez egy mennyire alázatos ember – egy alázatos sztár. Van ilyen? Tegnap éjjel adták át a brit televíziós díjakat, és mivel fél Magyarország nézi a legmenőbb brit sorozatokat (Downton Abbey, Sherlock, Doctor Who), a hír, hogy David Tennant “special recognition award”-ot kapott, talán nem csak számomra érdekes. “Különleges elismerésdíj”, így tudnám magyarra szó szerint átültetni az elismerés nevét, de maradjunk inkább az életműdíjnál – a Tennantot méltató montázs úgyis az egész életművére alapoz.

david tennant 2015Micsoda szerepek! Hamlet, Casanova, a Doctor, Alec. Eddig azt szerettem David Tennantban a legjobban, hogy minden általa megformált karakter valahogy mély és érdekes lesz: a figurának olyan árnyalatai lesznek, amikre nem is számítottam, és ezek az árnyalatok olyan helyzetekben villannak meg, amitől önkéntelenül is kénytelen vagyok minden nézőtársam filmélményét tönkretéve felkiáltani, hogy “oh, he is brilliant!”

Ezt a Hamlet-monológot hoznám ide példának az árnyalt megformálásra:

A második dolog, amit a legjobban szeretek David Tennantban, az a hangja: az akcentusai és hanghorozásai. Ez lehet, hogy egy kicsit kultúrsznob angol szakos megnyilvánulásnak tűnik, de ne ítéljetek el elsőre. A televíziós gálán értelemszerűen nem került szóba, de ő olvassa fel az Így neveld a sárkányodat sorozat összes kötetét a hangoskönyveken, és egyszerűen zseniális, ahogy az összes karakternek külön beszédstílust kreál hangszínnel, ritmussal, sejpítéssel, akcentussal, mindenhogy. (Itt van ni, a youtube-on.) Ez az akusztikai sokszínűség természetesen a tévés szerepeiben is ott van, például:

Harmadrészt azért szeretem a legjobban David Tennantot, mert emberből van. Ezt a méltatására összevágott videóban is hangsúlyozza mindenki, egy kicsit talán túlzásba is viszik. Nem tudom, hogy készülnek az ilyen videók, és nyilván mindenki jót mond a másikról, tudják ők is, hogy nem most kell régi sérelmeket megtorolni. De annyiféle jó van, amiből választhatnak! Nagyon impozáns, hogy amikor nem a színészi tehetségét méltatják (amiben nyilván utolérhetetlen), olyanokat mondanak róla, hogy “jó ember,” “kíváncsi,” “vidám,” “gyengéd” “nem egoista,” “természetes,” “okos,” “emberi.”

Azt hiszem az a legjobb az egész felvételben, ami a díjátadásról készült, amit most mindjárt idebiggyesztek, az az, ahogy a fenti jelzők megelevenednek és igazolódnak. Míg a nagy képernyőn filmrészletek futnak és a barátok méltatják Tennantot, a néző inkább magára a főszereplőre figyel, ahogy a kis bevágásban cikáznak az érzelmek az arcán, és vizuálisan is alátámasztják mindazt, ami elhangzik.

David_Tennant_given_Special_Achievement_Award_at_NTAsAzután pedig jön a beszéd…

A köszönőbeszéde elején David Tennant ezt mondja: “Gyerekkorom óta szeretem a tévét, és az, hogy részben abból élhetek, hogy a tévében szereplek még mindig hihetetlen. És hogy díjat kapok érte – nem tudom felfogni. Azt hiszem, a ma este is bizonyítja, hogy a televíziózás és a tv dráma a világkorát éli, és hogy csak egy icipici fogaskerék lehetek a gépezetben hatalmas büszkeséggel tölt el. De én csak egy alkalmazott vagyok, minden, amit elértem, azért van, mert tehetséges és okos emberek annyira tehetségesek és okosak, hogy munkát adtak. (…) Köszönöm mindenkinek, aki valaha is esélyt adott nekem. [Köszönöm] mindenkinek, aki beengedett a nappalijába a tévén keresztül: igazi megtiszteltetés és kiváltság, hogy így eljuthatok önökhöz.”

Huh, lazítsunk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s