Az első áldozat a tudás oltárán

Az első áldozat a tudás oltárán a hátizsákom volt. Nehezen viselte szegény a laptop, hatalmas fényképezőgép és hatalmas lencse (kompenzálok), 1209 oldalas útikönyv és miegyebek súlyát és elszakadt a pántja. (Vettem egy újat 40%-kal olcsóbban.)

A tudás viszont egy olyan oltár, amin ennél nagyobb áldozatokat is megéri hozni. Ma pl. láttam ezt eredetiben és közelről:

Spiegelman_10-550x399Ez egy hatalmas Art Spiegelman alkotás, a címe magyarul “A művészet és a kereskedelem fattyai meggyilkolják szüleiket és valamit csinálnak vasárnap, csak nem tudom elolvasni”. Igen, nem teljesen ez a címe. A lényeg, hogy ikonikus képregényfigurák leterítik a két allegórikus alakot és virulnak. A képregény nem tisztel semmit, így tessék vele számolni!

Aztán láttam még egy olyan lapot, amin Neil Gaiman Coraline kézirata mellé vázolta fel P. Craig Russell, hogy milyennek képzeli a nyitó oldalakat, aztán ott voltak a ceruzával rajzolt nyitó oldalak is, tehát nem ez a színes:

coralineAztán, és ez a legjobb, főleg a tegnapi blogbejegyzésem után: láttam eredeti Little Nemo in Slumberland printeket és Gasoline Alleyt. A Gasoline Alley 1918-tól futott, ez pl. egy híres és experimentális oldal, de ezt nem láttam:

gasoline-alleyMindezt persze nem az én kedvemért pakolták ki a könyvtárosok fehér kesztyűvel, stb., hanem jött egy csoport bemutató órára és nekik. Nekem csak az előre kért könyveket pakolták ki már tegnapra egy kis kocsira, de én már ettől is elérzékenyültem, mert egyből eszembe jutott az anglisztika könyvtárában a csávó, aki számonkérő és megalázó hangsúllyal oktatja ki az előttem álló hallgatót, hogy mi az, hogy nem tudja, hogy a második félévre külön be kell iratkozni, nem megy ám az csak úgy magától attól még, hogy az első félévre beiratkozott.

elokeszitett konyvek 2 elokeszitett konyvek

Advertisements

One thought on “Az első áldozat a tudás oltárán

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s