German Village

Ma Paul, a könyvtárban ücsörgő másik kutató Exeterből, meg én (kettőnké az egész gyűjtemény, úgy bizony!) elmentünk a German Village nevű negyedbe. Ahogy a nevéből is sejteni lehet, német telepesek költöztek ide, ha jól emlékszem az 1860-as években. Az  első világháború után az utcák egy részét átnevezték, és nem igazán beszél ma már itt senki németül, de azért a könyvesbolton van pár német zászló az amerikai mellett, és a nagy parkot is Schillerről nevezték el. Opelt nem láttam. De nem kell aggódni.

DSC_0018aEzzel a képpel kezdem nektek a negyed bemutatását, ez valószínűleg mindannyiótok szívét megmelengeti. Nekem nagy szükségem is volt erre a megmelengetésre, merthogy szakadt a hó, és egy óra séta után úgy néztem ki, mint egy hóember. Ekkor azonban szerencsésen megtaláltuk a Visitor Centert, azaz látogatóközpontot, vagy valami olyasmit, ahol kellemes meleg környezetben nézhettük meg a negyed történetét bemutató filmet, amely ahogy illik, rengeteg vizuális szemléltető anyagot és egy szőke nőt tartalmazott. Előbbit borzalmas felbontásban, látható kockákkal a pixelek helyén, de a nő az tökéletes volt, úgyhogy nem kell aggódni.DSC_0001a A negyed nagyon nagyon szép, mondhatjuk pofás, amolyan M. Night Shyamalan A falu-ját idéző, csak épp igazi. Jut eszembe, láttam a minap a belvárosban amisheket. Pont a legfelhőkarcolósabb részen keresték az útjukat, össze voltak bújva mint egy nyáj, mondjuk három férfi meg három vagy négy nő, főkötőben, feketében, ahogy az a 19. századhoz illik. A gyerekeken szoknya/rövidnadrág volt a mínusz 2 fokban, ahogy az a 19. századhoz illik. Amúgy ma roppant hideg volt, meg hóvihar is volt, de holnap még hidegebb lesz, úgyhogy nem kell aggódni.

DSC_0007aEz a ház a Thököly úti nagyon romos de nagyon szép, soktornyú épületre emlékeztet, azok akik sokat várták angol szakos korukban a hetes buszt az Ajtósi épületről elfele jövet, bizonyára tudják, mire gondolok. Aki nem, a gyönyörű budapesti plusz tíz fokban nyugodtan sétáljon arra, ott van még, és még mindig romos, nem kell aggódni.DSC_0008aEz a két ház aggasztóan közel van egymáshoz, ezért is fényképeztem le őket. Most lehet aggódni.DSC_0009aEz a Schiller park, ahogy azt a következő deutschlish felirat is hirdeti. Nem csak a magyarok nem beszélnek nyelveket, nem kell aggódni. DSC_0010a DSC_0014aItt csak tetszett a tényleges meg a méretarányos utcák geometriája, nem ment el a szépérzékem, nem kell aggódni.DSC_0033aTovábbi szép házak és utcák. Amikor nagy volt a hóvihar, bementünk a környék leghíresebb könyvesboltjába, a Loftba, ami arról híres, hogy nem egy légtérben kell levadászni a könyveket, hanem egy hatalmas ház van átalakítva könyvesbolttá. Számtalan kicsi szobát nyitottak egymásba, az egész egy háromszintes labirintus, ahol valószínűleg minden van, csak épp nem lehet megtalálni. Bár a szobáknak van száma és tematikus rendezőelvet is felfedezni, azért én aggódtam, hogy kijutok-e, vagy ez egy valóságos Borges-i labirintus amerkiai változata német kivitelezésben, tehát van eszement ötlet (Borges) bőséges pénz (amerika) és precíz kivitelezés (német). DSC_0039aItt vártuk a buszt hazafelé, a napfény ne tévesszen meg senkit, volt szél meg mínusz 10 fok legalább. De melegen fel voltam öltözve, nem kell aggódni.

És holnap amúgy is mínusz húsz lesz.

Advertisements

One thought on “German Village

  1. Pingback: German Village | Perezvon's Geometry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s