Mínusznégy, kánikulart

Ma igazán kellemes meleg idő volt, napközben -4 fok, ami tényleg annyira szokatlan, úgy értem meleg, hogy a) már reggel a normál bakancsomban mentem az egyetemre, amitől újra embernek éreztem magam, b) elég volt kevesebb pulóver a légkondicionálóval hűtött könyvtárban c) könyvtárazás után gondolkodás nélkül elindultam nyakamba venni a város egy azon részét, ami kivételesen úgy is néz ki, mint egy város. Úgy értem, amerre lakom, nincs semmi. Illetve házak, kerttel, kerítés nélkül. Ahova boltba járok, az egy undorító nagy parkoló, ahol van egy naaaagy ábécé és egy hely, amire neonnal az van írva, hogy “pizza”, meg egy McDonald’s. Elég nagyzolóan az a létesítmény neve, hogy “University City,” és nagyon reménykedem, hogy ez igazából egy közelben lévő egyetemisták elszállásolására szolgáló komplexum neve, nem ezé a szánalmas bolté/parkolóé.

Szóval elmentem Short Northba, ami nem más, mint a High streetnek az a része, ahol vannak boltok és kávézók és galériák és fodrászatok. Ezek itt errefelé nagyon fodrászatmániásak, minden fodrászat úgy néz ki, mint egy lakberendezési központ. Gondolom a helyi művészhallgatóknak is meg kell élni valamiből, és mivel nincs  nekik Kazinczy utca meg romkocsma, fodrászatokon élik ki a kreativitásukat.

A Short North név amúgy kábé annyit tesz, hogy “a város északi része, ami nincs messze a központtól”, ami azért vicces, legalábbis számomra, mert én onnan még fél óra buszútra kijjebb lakom észak felé, és át is kell szálnom. Én inkább Short South-nak hívnám ezt az egészet, de engem nem kérdeztek meg ugye a dologról.

short north

Short North tényleg jó hely amúgy, de csak ahhoz képest, hogy máshol mennyire nincs semmi. Mint tíz éve Budapesten élő embert nem igazán hat meg egy kilóméteren elszórt 6-7 ruhaüzlet, akkor sem, ha nagyon szép zakók vannak nagyon drágán. Ami meghatott, az a kávézó/érrerem dolgok sorozata volt, hihetetlen nosztalgiát érzek a kulináris szabadság után most, hogy gyakorlatilag szendvicsen élek. Meg persze főzök is. (A tulaj ezt a kajával való spórolás dolgot valahogy nagyon nem fogja, állandóan el akar minket vinni vacsorázni… valahogy nem tűnik fel neki, hogy nem egy etióp, meg egy indiai meg egy pakisztáni meg egy magyar lesz az, aki a fölös dollárjait hangulatos mexikói éttermekben fogja eldorbézolni; valamint hogy mindig mindenki állandóan főz valamit, meg bepakolja az aznapi kajáját.) (Mondjuk lehet, hogy csak azt hiszi, hogy minden egyetemista ezt csinálja. NEM! A két roppant idegesítő német, akik közül igazából csak az egyik német, mert a másik svájci, azok például állandóan ebédelnek valahol, és az átlag helyi diák is a büfében veszi az ebédjét 7-12 dollárért. De ha inni is vesz, akkor az még több, meg ugye a desszert.)

Szóval Short North fajin, és jól esett végre nem ülni. Van pár nagyon kreatív graffiti a falakon, pl egy Mona Lisa meg az a vasvillás, az American Gothic (by Grant Wood) de egyik sem egy az egyben oda van graffitizve, hanem tartalmaznak fricskát. Legközelebb viszek fényképezőgépet. De addig is, gúgöl!

Short_North_Columbus_Ohio_CAPAAB0216Ja és az utcán egy mögülem jövő lányhang megdicsérte a hátizsákom, ami nagyon jól esett. :-) Azt mondta, hogy milyen jó színes. Hát tényleg színes mint állat, de aztán utána láttam a bók gazdáját is, egy fekete bőrű lány volt sárgára festett szemhéjjal. Rajtam mondjuk bordó harisnya volt rózsaszín csíkos zoknival, szóval értem én a dolgot.

Azt még nem írtam, hogy errefelé mindenki hátizsákot hord, pont azért, mert az kényelmes, elférnek benne a könyvek a meg a laptop meg a tablet, és mert az egész egyetem egy külön város a városban, a maga kicsi normáival, és így nem kell az egyetemistának úgy kinéznie, mint Pesten, mintha épp most ugrott volna le a kistáskájával kirakatot nézni, hanem cipelhet óóóóriási hátizsákot a vállán. Néha amúgy tényleg elgondolkozom, hogy mi a fenét cipelhetnek annyira.

Advertisements

2 thoughts on “Mínusznégy, kánikulart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s