Roz Chast felolvasás

Nem akármilyen program volt ma! A National Book Awardra jelölt Roz Chast felolvasásán voltunk a könyvtárban kutató másik két fiatal kutatóval a helyi Képzőművészeti főiskola színháztermében, de ott aztán találkoztunk az összes helyi képregényes arccal, akiket itt tartózkodásunk alatt megismertünk.

Roz Chast a hetvenes évek vége óta rajzol a New Yorkernek, és sok könyve is megjelent. A New Yorkeres rajzok közül szerintem néhányat ti is ismertek:

chast tumblr_lv8tzs0zQJ1qe0fdu

Túl korai még dolgozni rajta Túl késő már bármit csinálni vele

Vagy ezt emlékszem, hogy én is megosztottam Facebookon:

Nincs kedvem emberekkel kommunikálni sor

Nincs kedvem emberekkel kommunikálni sor

Chast most azért jött városunkba (hah, már az enyém is), hogy 2014-ben megjelent könyvét bemutassa. Ez az a könyv, amit a National Book Awardra jelöltek, és amit tegnap meg ma sikerült elolvasnom. Az a címe, hogy Can’t We Talk About Something More Pleasant? azaz “Nem beszélhetnénk valami kellemesebb témáról?” és arról a kb 10 évről szól, ami a szülei halálát megelőzte. Ez egy nagyon őszinte könyv (képregény) az öregedésről, amiben mindenki (szülők és gyerek) egyformán kedves és szerethető és elítélhető. Egyrészt ugye hatalmas társadalmi tabukat feszeget, úgymint széteső elme, kórházi ellátás, öregedő test, pénz. Másrészt ezt hatalmas nyitottsággal, bátorsággal, és (ezt már mondtam) őszinteséggel. És humorral! Nem tudom milyen érzék kell ahhoz, hogy fájdalmas történeteket, folyamatokat úgy mutasson be a szerző, hogy közben viccesnek is lássuk, de ezzel az érzékkel Roz Chast mindenképp rendelkezik.

Cant-we-talk-about-something-more-pleasant-by-Roz-Chast-on-BookDragonEgy öregedő, 90-es éveikben járó házaspárt kell elképzelni, akik félnek idegeneket beengedni a lakásukba de már nem tudják magukat ellátni (és az egyetlen lányuk más államban lakik). Egy olyan párt, akik több, mint 40 éve házasok, és akiket megvisel, ha az egyik egy hétre kórházban van és csak látogatáskor láthatja egymást. Egyúttal egy olyan párt, ahol a férfi mindenben bizonytalan, és a nő bárkinek bármikor leordítja a fejét. Na ők fognak egyre gyengébbé, elesettebbé, idegesítőbbé, szerethetőbbé, kiszolgáltatottabbá válni ebben a nagyon szomorú könyvben.

Amiben egyébként nem nehéz az embernek ismerőseire vagy saját magára ráismernie:

chast01

1. Anya, milyen sütős kesztyű ez? Ez még a teremtés előttről van! 2. Undorító! Mindenütt égett és mocskos! És meg van foltozva! 3. Atyaég! Ezek a foltok abból a szoknyából vannak, amit negyven éve varrtam technika órán! 4. Kérlek hadd vegyek neked egy új sütős kesztyűt. Minek a pénzt pazarolni? Jó az még.

Ezt a rajzot nagyon szeretem, az a címe, hogy A végzet kereke, és részletezi, hogy a gyerekek milyen felelőtlen viselkedésének milyen következményei lehetnek, pl leülsz a földre – felfázol – meghalsz. Szoros a karkötő a kezeden – elszorítja a vérkeringést – le kell vágni a kezed – és meghalsz. A lényeg, hogy a külső rajzolt esetecskék mind valósak, amivel gyerekkorában ijesztgették / komolyan félt tőle a család, hogy mi mindenben lehet meghalni, illetve mindenben meg lehet halni, illetve mindenben meghalni lehet. Ez az ijesztgetés és dolgok fétisizálása gondolom mindenütt van, és gondolom sehol sem tudatos. Kíváncsi vagyok, a) én mit fogok kipécézni b) a gyerekeim mire fognak ráharapni. Mindenesetre ami nálunk volt és amire nagyon szerettem rágörcsölni, az az volt, hogy idegenekkel ne beszélj, mert molesztálni fognak. Én mondjuk nem lennék képes ilyen fajin rajzot készíteni az ijesztgetős dolgokról, bár tényként kezelhetjük, hogy két képregénycsík készítőjeként igazi karrierlehetőségek nyíltak meg előttem a szakmában. Mindenesetre a vacsora közben nevetsz – félrenyelsz – megsüketülsz sor az alábbi ábrában ZSENIÁLIS.Chast_TheWheelofDoom_1Ez is még nagyon aranyos. Az apukáját, aki egyre inkább elfelejt mindent, elviszi vásárolni, hogy legyen valami programja, amíg az anyukája kórházban van + mert nincsenek már nem agyonhasznált ruhái.

chast red

1. Apa, hogy tetszik ez a pulcsi? 2. Hát azt fel nem veszem? 3. Miért nem? Mert piros. 4. … kommunizmus….

Na, és mivel már nagyon álmos vagyok, szövegelés helyett iderakok még néhány New Yorkeres rajzot.

chast 27-year-itch-cartoon

A 27-évente rádtörő vágy. Akarsz most máshova menni nyaralni? Nem. Jó.

chast

Közel a vég. Csak szeretnéd.

chast_nancy_drew_mysteries

A Nancy Drew rejtélyek – a hajlott kor 1. Nancy Drew és az eltűnt kulcs. Tudom, hogy pontosan ide raktam. 2. Nancy Drew és a négy kiló rejtélye. Hogy szedhettem fel négy kilót? Hisz alig eszem! 3. Nancy Drew és a számítógép titka. Irtó jó barátok leszünk mi ketten!

chast remote

Így látja nagyi a távirányítót.

CV1_TNY_08_04_14Chast.indd

Advertisements

3 thoughts on “Roz Chast felolvasás

  1. Pingback: Comics I read last week 4/1 | Perezvon's Geometry

  2. Pingback: A nap képe! | Perezvon's Geometry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s