Tanulóterek az OSU-n (Study spaces at OSU)

Gondoltam adnék egy kis személyes kontextust ehhez a poszthoz: soha még csak eszembe sem jutott, hogy beüljek bármelyik egyetemi könyvtárba tanulni.

Anglisztikás könyvtár:

előny: minden asztalhoz jár olvasólámpa

hátrány: roppant taszítóak az asztalok; kicsik az asztalok; tuti találkozol valakivel; az eltén internethez jutni? felejtsd el; az egyik könyvtáros roppant bunkó tud lenni

DSC_0322Egyetemi könyvtár (Ferenciek tere) olvasóterme:

előny: nem tudom, egyszer voltam itt…. öööö szép?

hátrány: mire az ember oda bejut…. mármint az épületen belül.

DSC_1268Idegennyelvű könyvtár:

előny: vannak jó vizuális kultúrával foglalkozó könyvek az olvasóteremben, azokat beültem kétszer böngészni

hátrány: miután böngésztem őket, nem igazán találtam indokot arra, hogy beüljek oda.

DSC_1269OSZK:

előny: fogalmam sincs :) egyszer elmentem beiratkozni, mert elsős magyar szakosként a bevezetés szemináriumon kötelező volt. Azt hiszem, nem jutottam el az olvasóteremig se mert ridegnek találtam az épületet. Elfogadom, bennem van a hiba. És biztos ha valami speciális témám lenne, amit csak ott tudok kikutatni, akkor azt gondolnám, de jó ez a könyvtár.

hátrány: megpróbálom kiszámolni, hány átszállással jutnék el oda…három. De ha lenne kedvem a dugóban ülni, mehetnék 105-ös busszal és gyalogolhatnék egy kicsit fel a várba, ami azért lenne jó, mert a Hősök tere-Oktogon-Bajcsi tengelyen felgyülemlett feszültséget a sétával le is tudnám vezetni. Ha szerencsés vagyok. Ha nem, hát….

DSC_1266Akadémia:

előny: minden asztalhoz jár lámpa, olcsó a kávé, kedves a büfés bácsi, van net, vannak nemzetközi tudományos folyóiratok. Ebből a leírásból is látszik (összevetve az OSZK kimerítő bemutatásával), hogy ebben a könyvtárban valóban megfordultam párszor. Sőt, régen kifejezetten sokat jártam ide és bratyiztam a büfés bácsival. Egy egyszerű metróúttal ide tudok jutni, ez az oka.

hátrány: kicsik az asztalok. Néha zsúfolt. Azokon a barna bőr asztalokon barna falak között barna polcok árnyékában a) a legjobbakat lehet szunyókálni b) a melankóia és az öngyilkosság egyformán vonzó befejezései a napnak.

DSC_1267CEU:

előny: nagyon közel van mindenhez, de legalábbis hozzám – egy metró, vagy egy 105-ös a dugóban, pont mint az Akadémia. A kávé itt is olcsó, a büfés csaj jó fej. A biztonsági őrök megismernek. Nyüzsgő élet van a belső terekben, ami többnyire jó, de ha nagyon szövegelnek miközben a büfében kávé mellett megpróbálnám memorizálni, hogy mit is olvastam eddig, akkor nem jó. Az olvasótermi tér tágas, világos!!!!!!! Az asztalok nagyok!!!!! A dolgok újak. Asztali lámpát lehet szerezni, de sajnos nem minden asztalhoz jár (ez so-so negatívum.)

hátrány: mindent le kell adni a ruhatárban, és bár kapunk zacsit (előny), ami jó nagy (szintén előny), tuti, hogy ott felejtek valamit. Mondjuk ruhatár eddig az összes könyvtárban volt, nem fair, hogy ezt pont a CEU-nál említem meg.

DSC_1258

Ez a rész az épülethez képest szokatlanul barna és sötét, tuti valami kelet-európai imigráns lakberendező kűködött itt! Amúgy ennek a résznek az a neve, hogy “individual study”, egyéni tanulótér, és el is vannak szigetelve egymástól az emberek rendesen!

Szóval ez van.

DSC_1261A posztban elszórt képek a campus központi könyvtárának tanulásra alkalmas tereiből szemezgetnek (ezen kívül még három másik könyvtárban voltam, a Billy Irelandban természetesen, a Fine Arts Libraryban, ami büdös, és a műszaki könyvtárban (18th street library), amiről írtam is egy külön posztot.

DSC_1249Szóval a központiban van még vagy száz számítógép, és vannak üvegfalú, aránylag hangszigetelt “group study”, azaz csoportos tanulás céljára kialakított termek, ahol egy asztal körül meg lehet vitatni az élet értelmének és az aktuális tananyagnak mélyebb összefüggéseit. A tanulóterek az első négy szinten vannak, ezek sokkal nagyobb szintek, mint amit a 11 emeletes torony rejt. A torony a könyveknek van fenntartva, de ott is vannak asztalok és padok. Ez hasonlít a leginkább a magyar dolgokra (kivéve CEU), mert ezek bizony használt és kopottas bútorok.

DSC_1230Tudom, hogy régebben azt mondtam mindig, hogy a torony 9 emeletes… nos, hát, izé, még a liftben is 11 gomb van… :P Ezek a fotók itten a 11. emeletről vannak, aminek a berendezése az egész itteni bagázsból a legközelebb áll az MTA-hoz.

DSC_1235A terek amúgy azért ilyen üresek, mert megkértem mindenkit, hogy amíg fotózok ugyan menjenek már arrébb. DSC_1237 Na jó, nem is. :P A tavaszi szünetben egy napfényes vasárnap délutánon készültek, nem kellett sokat erőlködni.DSC_1238 DSC_1240 DSC_1241 DSC_1246

Advertisements

One thought on “Tanulóterek az OSU-n (Study spaces at OSU)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s