Múzeumos

Hétfőn az egész napot egyetlen múzeumban töltöttem, és a végén még sietni is kellett: The Art Institute of Chicago. Az állandók is lenyűgözőek voltak, de volt egy bizánci művészeti időszaki kiállítás, itt meg lehet nézni néhány képet: http://www.artic.edu/exhibition/heaven-and-earth-art-byzantium-greek-collections. Az iszlám kiállítás is nagyon jó volt, mondjuk én nagyon szeretem az iszlám díszítőművészetet. Egy csomó minden volt Szíriából, nem csak az iszlám részen, hanem máshol is. Hát, abból az országból se maradt mára semmi…. És volt még ez a fantasztikus latin-amerikai festészetet bemutató terem, ahol 18. századi festmények voltak, valami eszméletlenül más, mint az európai 18. század, amely természetesen a többi európai korszakkal együtt nagyon részletesen be volt mutatva ebben a többépületes múzeumban.

Valami eszméletlen, hogy mik vannak itt! Az összes impresszionista és modernista-expresszionista festmény, kábé. Most nem írok címeket, nem fájdítom a szíveteket, de tényleg minden jelentős alkotóra jut egy terem.

seurat

Viszont gótikából elég szarul állnak :P :P. A barokkot átfutottam, mint mindig. Itt lehet végiglapozni a teljes gyűjteményt: http://www.artic.edu/aic/collections/artwork/category/15.

matisse daisiesDe volt egy csomó buddhista dolog is, de meguntam a képkeresgetést, úgyhogy olyat nem kaptok, hanem: Az egyik legszórakoztatóbb ez a terem volt: 68 miniatűr történelmileg hiteles szobabelső Angliából, Amerikából, Németországból, és az egzpotikum kedvéért egy kínai és egy japán. Az egészet 1832-1840 között csinálták, valami durva belegondolni, mennyi precizitás és türelem kell egyetlen szobához. Persze a készítőket sem kell félteni: az egyik modern szobabelsőben ott voltak az asztalon az edények, és a szoba közepén ott volt egy még kisebb, gyerekeknek szánt asztalka még kisebb edénykékkel. Kész…

Nekem fogalmam se volt, hogy néztek ki az amerikai házak, és már csak ez is érdekes volt, de az meg még inkább, hogy adott korszak angol és francia elképzelései között mekkora különbség van.

massachusets parlor 1818

Massachussetts társalgó, 1818. Ez a szoba kb 50 cm széles és valahány centiméter mély. Úgy kellett kukucskálni.

Német biedermaier nappali, 1815-50

Német biedermaier nappali, 1815-50

Szisztematikusan megörökítettem, ha magyar vonatkozású dolgot találtam: volt egy Rippl-Rónai, két Moholy-Nagy. Látszik, hogy a kötőjelekre mennek! Egy zsolnai váza Pécsről és egy Attalai Gábor alkotás.

rippl-rónaiÉs a nap zárásaként elmentem egy viszonylag híres alternatív képregényeket, magánkiadású magazinokat és Zineket árusító boltba, a Quimby’s-be.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s