Rembrandt-képregény

A Rembrandt-képregényről kéne írnom, de benyelt a gúgöl. Meg persze hulla fáradt is vagyok, és ilyenkor a gúgöl az ember legjobb barátja.

A Rembrandt-képregényt Typex írta-rajzolta, és a The Guardian elismerő (tényleg!) szavai szerint mindenki úgy néz ki benne, mint egy krumpli. És ez tényleg csudajó! Hát sajnos minél több kritikát olvas el az ember valamiről, annál kevésbé tudja, mit mondhatna még – főleg ha Kránicz Bencét olvas, – de azért remélem sikerül majd valamit kitalálni ha végre valamikor (egyszer) bekapcsol az agyam, mert mostanában túlerőltette magát (disszertáció-írás egy hónap alatt, konferencia-szervezés, konferencia-előadás).

Addig is csodálom, hogy mennyire okos és nem szájbarágós ez a képregény, mennyire sok csend van benne, mennyire jó meg-megállni. És bár nincs sok szöveg a dologban, és Typex inkább hagyja a megidézett stílust kibontakozni (ami h i h e t e t l e n király), meg kell jegyezni, hogy tényleg jó a fordítás – Wekerle Szabolcs munkája. Typex szegény nagyon szidta az angol verziót, mert az angol fordító egyszerűen nem figyelt a történetre meg a kontextusra, de a magyart nagyon dicsérte (bár magyarul nem tud :P ).

Na, álljon itt néhány Rembrandt-grafika, amiket Typex egy az egyben beemelt a képregénybe. Nem csoda, hogy három évig tartott neki megalkotni a képregényt – szerintem nem is kimondottan a hossza miatt (238 oldal), hanem a vizuális utalásháló kidolgozottsága miatt. Idő, amíg az ember a) ennyi képet megtalál b) megjegyez c) megemészt d) rekontextualizálva visszaad.  Aztán persze lehet, hogy nem, majd megkérdem a mestertől egy hónap múlva Amsterdamban. :-)

Itt most Rembrandt-képek lesznek, amik tetszenek nekem, és benne vannak a képregényben. Csak néha lesznek Typex-Rembrandt-képek.

Elsje Christaen

Elsje Christaen

Typex, cím mint fenn

Typex, cím mint fenn

Rembrandt: Saskia

Rembrandt: Saskia

Typex: Rembrandt Saskiát rajzolja

Typex: Rembrandt Saskiát rajzolja

rembrandt an-elephant-1637The_Nightwatch_by_Rembrandt

TypexRembrandt_Nachtwacht_RGB

saskia

Saskia

rembrandt3 saskia2

A rajzolgatás a beteg Saskia szemszögéből, mellbedobással.

A rajzolgatás a beteg Saskia szemszögéből, mellbedobással.

A megrendelő nincs megelégedve.

A megrendelő nincs megelégedve.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s