Tévés linkek, “AZ” Alfabétáról történő elmélkedés

Idén a képregényfesztiválnak remek sajtója volt, és ez elsősorban annak köszönhető, hogy az egyik szerkesztőnek a Petőfi TV-nél szívügye a képregény. Jó érzés úgy bemenni a stúdióba, hogy azt érzem, ez a mi kis gettómozgalmunk akár még számíthat is. Az is jó volt, amikor másodszor voltunk benn, és a popzenei felkonfoknál teljesen megszokott hangnemet alkalmazták a képregényre. Épp egy zenei tehetségkutató fut az országban, a Nagy-szín-pad, és annak minden hájpját szerintem a Petőfi TV végzi, és amikor ezzel a lendülettel harangozták be, hogy “Molnár Gábor és Csordás Dániel nyerte az Alfabétát!!!!!!!!” akkor az nagyon furi érzés volt.

Denaturalizáló, kizökkentő. Jó érzés. A legjobban ebben a beharangozásban az “AZ” szót szeretem: kedves közönség, elvárjuk, hogy emlékezzetek az egy héttel korábbi adásra, amikor elmagyaráztuk nektek, mi az az Alfabéta. Most már nem magyarázzuk annyira. (Persze az adásban kicsit elmagyaráztuk, de nem annyira.)

Az Alfabéta…. de jó lenne, ha evidencia lenne, vagy ha legalább a képregényolvasók tudnák, hogy van ilyen díj. Mert hát még sokan nem tudják. :)

Itt van a két műsor, az első sajnos rövid, ebben Madarász és Oravecz Gergők vannak még (rajtam kívül), a második (Csordás Danival és Molnár Gáborral) hosszú, és a riport előtt van egy nagyon alapos és szerethető összeállítás a fesztről. Ezt az összeállítást tényleg nagyon szeretem, mert valóban azzal foglalkoztak, ami a feszten történt, ellentétben más tévéadókkal, akiket a tényleges események egyáltalán nem zavartak.

Ja, és Rutu Modant is megkérdezték, hogy ki a kedvenc szuperhőse. Batman, mert sötétebb és izgalmasabb.

Első: Link to Video.

Második: Link to Video.

Update: Most kaptam egy kicsi (legalábbis a Petőfi TV-nél kisebb), horrorra specializálódott facebookos közösség, a Cinegore (egyik) videóját a fesztről. Tök érdekes ebben, hogy teljesen máshova rakják a hangsúlyokat, mint ahova én raktam a kampányban. Van benne képregénytörténet, Fritz Zoli, képregénykonf, Dampyr, sok szuperhős, Café Postnuclear, “nem gyerekeknek szól”-üzenet. Nincs benne magyar szerzői képregény (mondjuk nincs is nagyon horroros szerzői, hacsak nem a Killer Kaller :) :) ). (Akartak bele Alfabéta-interjúkat, csak nem jött össze.) Szóval ez a fókusz számomra tanulságos, és most Link to Video.

(Megjegyzés: Amúgy nekem a szuperhősökkel semmi bajom, csak azért nem beszélek róluk, mert a) nem értek hozzájuk b) inkább arról beszélek, amihez értek, mert az ráadásul még roppant érdekes is!) 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s