Tévé és ingyenmunka

Az előző bejegyzésben összegyűjtöttem a tévés linkeket a feszt kapcsán, de önző módon csak azokat, amik tetszettek. Miért tetszettek? Jó, elég nagy vonzerő, hogy kettőben én is osztottam az észt :) , de leginkább azért tetszettek, mert a képregényről akartak szólni. Meg volt bennük a szándék, hogy megismerjenek és bemutassanak valamit (a képregényes és tágabb közönségnek). Még az is érződött, hogy szeretik a képregényeket, de ez nálam nem elvárás. Pl a Kossuth rádiós műsorvezető se fogott még életében képregényt a kezében, egy erős prekoncepciója is volt (Hegedűs Marci szerint tök elavultan kérdezett), mégis én úgy éreztem, egy egészséges nyitottság volt benne. Ha más nem azért, hogy a műsorát megtöltse valami tartalommal.

Nem lenne fiar nem posztolnom az RTL Klub linkjét, mert egy országos híradóban foglalkoztak pár percet a képregénnyel, ami jó dolog. De. Hááát. Nem foglalkoztak semmivel igazán, ami a feszten történt… Először nagyon rosszul esett, hogy csak a képregényes sztereotípiákat ismétlik. (A sajtóanyagot lehet meg sem nyitották :) ) Bár verbálisan elmondják a kötelező köröket, pl hogy nem gyerekeknek való, CSAK gyerekeket szólaltatnak meg, ami SZÉGYEN. Vagy talán (talán, mert most nincs idegrendszerem újranézni a dolgot) Fritz elmondja, hogy azért minden téma alkalmas képregényesítésre, CSAK szuperhősök vannak a riportban.

rajz

A riporter egy olyan koncepcióval jött ide, hogy rajzoljuk le, hogy készül a híradó, lehetőleg négy ember — ez mondjuk egy strip lehetett volna, mindenkire jut egy panel. Persze egy stafétát át kell beszélni, át kell gondolni, fel kell osztani. Ilyesmi ott a feszten nagy hirtelenjében eleve kizárt :) Ami lett a dologból, hogy négy rajzoló imprózott teljes oldalas képregényt: Erhardt Domonkos, Dudás Győző, Fritz Zoli, Sárdi Kata. Amit mondjuk az RTL Klub befotózott  és közzétett az oldalukon… Engem az ingyenmunka is zavart, bár az egyik érintett azt mondta, ő ezt most nem bánja. Ezen elgondolkoztam, miért zavar engem hogy négy rajzoló imprózik egy oldalt az RTL Klubnak? … Mégiscsak kábé az összes magyar képregény ingyen készül, és én is ingyen szerkesztek egy tanulmánykötetet az ELTÉ-n, ami jelentős szabadidőmet elvitte az elmúlt egy évben (mindjárt kész! nem lesz több kör korrektúra!), és ha megjelenik, úgyse olvassa senki, ahogy a képregényeket se olvassák. Azt hiszem inkább az zavart, hogy ez előre ki volt gondolva, hogy itt majd imprózni fognak. Mondjuk ugyanezt eljátszotta a Petőfi TV is. Akkor Madarász Gergő rajzol adásban (meg volt beszélve) és a rajzot odaadjuk egy kedves nyertesnek (nem volt megbeszélve) (de Gergő beleegyezett).

Vajon az ingyenmunka együtt jár a szenvedéllyel, azzal hogy valaki szeret valamit? Vagy a kultúrával? Vagy az önmegvalósítással? Önmegvalósítás gyorsan rajzolni vagy mások gondolatmenetét fejlesztgetni? A karrierépítéssel? Milyen karrier?

Konklúziók:

  • aki tv-ben akar szerepelni, üljön sokat a Comic Jam asztalnál.
  • a magyar képregénynek kevés rámutatható alkotása és portrézható szerzője van.
  • a tv-seket (nem csak az RTL Klubot) nagyon érdekli a rajzolás folyamata, a műhelytitok, hogy valami megszületik.
  • a Comic Jamet lehetne a fenti gondolat mentén fejleszteni
  • sok pénz kell
  • most

 

Advertisements

One thought on “Tévé és ingyenmunka

  1. Pingback: Tévés linkek, “AZ” Alfabétáról történő elmélkedés | Perezvon's Geometry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s