A döglött csirke is a világűrbe vágyik – Aleksandra Mir kiállítása

Szeptemberben jártam Aleksandra Mir kiállításán a Tate Liverpoolban, és hogy mennyire megfogott, azt talán az bizonyítja a legjobban, hogy most, hogy lett időm végre blogot írni, még két és fél hónappal a kiállítás után is úgy találom, hogy erről az élményről érdemes pár mondatban megemlékezni.

A Tate Liverpool a hajdani nagy forgalmű kikötő egyik épületében kapott helyet, az egész komplexumot gyönyörűen restaurálták, van itt minden. Maga a múzeum erősen kortárs, de sajnos kevés magyarázatot fűznek a kiállított tárgyakhoz és festményekhez. Az Aleksandra Mir Space Tapestry c. időszaki kiállítás esetében azonban nem éreztem, hogy még több kontextuális infóra vagy még több adalékra lenne szükségem, egész egyszerűen a hatalmas terem, aminek a falain óriási, tollal rajzolt képek voltak, beszélt hozzám.

AM-TATE-LIVERPOOL_I-0304-13

forrás: aleksandramir.info

Egy irdatlan termet képzeljünk, hosszúkásat. A falakon körben fekete-fehér képek, amelyek egyszerre emlékeztetnek montázsokra és lehetetlen terekre. Méretük több méter szer több méter. Fontos, hogy ezeken a képeken mindig találhatunk szöveges elemeket, és a felirat és a megjelenített képi világ, vagy mondjuk inkább ábrázolt térnek, vicces, szórakoztató, humoros és elgondolkodtató kapcsolatban áll egymással. A terem két rövidebbik oldalán egész falas tabló, mérete nagyon sok méter szer sok méter. Az egyik tabló felel a másiknak, a másik felel az egyiknek: bolygók azaz planéták meg a köztük lévő naaaaaagy naaaagy fekete űr látható, de a fúkuszban természetesen az ember van, ez a kicsi törékeny molekulahalmaz, irdatlan nagy akarattal. A két óriási tablón két válasz olvasható a nagy kérdésre (a kérdés, természetesen, sehol sincs leírva):

“And from here you look so small” — és innen olyan aprónak tűnsz

“Yes we are alone in the universe” — igen egyedül vagyunk az univerzumban

AM-TATE-LIVERPOOL_I-0363-64.jpg

forrás: aleksandramir.info

aleksandramir

forrás: kicsi telefonom

És akkor máris tisztáztuk, mik ennek a kiállításnak a kozmikus távlatai, mik között feszül a figyelem. A tengelyen, ahogy a mobilommal készített pazar minőségű fotókon is látható, egy hosszú, kb térdig érő emelvényen különböző szatelitmodellek láthatók, amelyek kockás, milliméterpapírt imitáló felületen kerültek megjelenítésre. A minta úgy áll elő, hogy a négyzetek besatírozásra kerülnek-e, vagy sem.

Igen, én vagyok a naiv, de a fene se gondolta, hogy ennyi műholdtípus létezik, és hogy ilyen szép mintákat tudnak kiadni egymás mellé rendezve. Továbbá van abban valami perverz tudományosfantasztikus öröm, amikor az ember lenézhet egy (sőt több) műholdra, és mint a Jóisten, elmerenghet a részleteken.

AM-TATE-LIVERPOOL-0919

forrás: aleksandramir.info

Aztán pedig tovább cirógat bennünket az a kicsi távolság, amit a fenti kép mosolygó statisztái is modelleznek: az a végtelen Ádám és a Jóisten mutatóujjai között. A terem falain körben mintha variációkat látnánk erre az áthidalhatatlan távolságra és erre a találkozásra: elhanyagolt városrészek, olimpiai komplexumok, mellékutcák, csatornák és fellógatott döglött csirkék vágynak a csillagok közé.

aleksandramir1.jpg

forrás: kicsi telefonom

És hiába a gyorsforgalmi összekötő, a telekommunikációs távvezetékek hálózata, az olcsó vízi közlekedés, és a kiépített kamionpihenők rendszere, a mocsok az mocsok marad, az ember meg kicsi.

aleksandramir4.jpg

Milyen messze van az Uránusz a Lee folyótól? Hordozóváltásokkal.

A témafelvetésen túl a kivitelezés is lenyűgözött: a filctollak ezreivel készített apró vonások, amikből összeáll a végtelen távolságokat és sokszor űrt befogni próbáló dinamikus kísérlet.

aleksandramir2

A How far from Canary Wharf Canary Wharf is Mercury? (sic) c. kép részlete telefonnal :P

Kérdés sem volt, hogy megvegyem-e a méregdrága katalógust (We Can’t Stop Thinking about the Future a címe). Egyáltalán nem bántam meg, mert ez igazából egy nagyon alapos munka, ahol nem csak Aleksandra Mir alkotásai láthatók, hanem interjúk is olvashatók, igen izgalmas foglalkozást űző emberekkel: más bolygók fénnyel történő interakcióit vizsgáló asztrofizikus nő, űrjogász, űrrégész, csillagászati képkészítő szakértő, űradatfeldolgozó-alkalmazásfejlesztő, asztrokémikus.

Ajánlom: aleksandramir.info

aleksandramir3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s