Vass Róbert: Különös, Idegen Nyelven 2017 – Első benyomás

Vass Róbert új képregényén,a Különös, idegen nyelven 2017-en az elejétől a végéig nagyon jól szórakoztam, hiszen, mint tudjuk sírva vigad a magyar! A rövid történetek felismerhetően a mai Magyarország helyszínein játszódnak, és a mai Magyarországon használt nyelv a mai Magyarországon egyfolytában megtapasztalható indulatokat kelti életre — és közben vicces. A szituációk frappánsak, a képregények pörögnek, a ritmus jó, és A Falum Labirintusa c. történet kalandjáték-kockázat szerkezete PAZAR. Ami szomorú, hogy tényleg ennyire agresszívek vagyunk, bármerre is járjunk. Ebből a szempontból szimpatikus, hogy főszereplőnk, Karcsi, a budapesti egyetemista, és hű társa János, az intergalaktikus migráns, nem idealizált alakok. Bár pórul járnak itt-ott, vagy megúsznak egy-két konfliktust máshol, de igazából ők is ugyanúgy utálnak mindenki mást, mint ahogy mindenki más utálja őket.

Most ez egy elég szomorú első benyomás-ismertető lett, pedig a tényleges első benyomásom, az nagyon is pozitív: volt, hogy hangosan nevettem, azt a mondatot, hogy “De… én csak avokádóért és laktózmentes tejért indultam a boltba!” pedig hangosan felolvastam a családnak, mert ez olyan volt, amit hallaniuk kellett, bár tök mást csináltak épp. Amint már írtam, a falujárós fejezet kacskaringós szerkezetét nagyon élveztem, én azt a falut bizony többször is bejártam. Esztétikailag a kedvenc panelem szintén ebben a fejezetben található, megpróbálom adekváltan leírni: (gondolom a Kossuth Lajos utcában) (esetleg Fő út) egymás mellett található a falu két megmaradt intézménye, az italbolt (vö. kimérés) és a vegyesbolt (grafikailag: vegyesbo). Gondolom egy kockaházból lettek átalakítva, az ajtókig három lépcsőfok vezet fel. Mindkét ajtó előtt rács. És jól látszik persze, hogy melyik intézmény van rendszeresen használatban.

Na jó, nem tudom megállni, a másik esztétikai kedvencem a Toldi vécéjét ábrázoló panel. A piszoárok ritmusa a kockásfüzet-felülettel együtt (felül szigorúan nem kockás, ahogy annak lennie kell), ezt nekem nagyon jó nézni. De vajon miért?

A magyar kontextusba ültetett busó godzilláért sok plusz pont jár.

vass 1.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s