Képregénykiállítás az OSZK-ban #1

Május elején, egy még meg nem nevezett időpontban egy még el nem nevezett kiállítás fog nyílni az Országos Széchényi Könyvtárban. Már várom, hiszen a képregényekről fog szólni, és én lehetek az egyik kurátora! Nagy valószínűséggel cím és megnyitó időpont is lesz nagyon hamar, legalábbis remélem, de amíg nincs hivatalos infó, nekem addig is dolgoznom kell… szóval elhatároztam, hogy íok a munkáról néhány blogbejegyzést.

A legfontosabb pont, hogy mennyire nagy dolog, hogy az OSZK gondolt arra, hogy képregénykiállítást rendezzen, és hogy ilyen reprezentatív térben lehet a magyar képregény! Három nagy tér is lesz, ebből én kettőhöz kurálom az anyagot. Lesz egy nagy terem a klasszikus képregényeknek (ehhez nem nyúlok :) ), lesz egy terem a kortárs képregényeknek, és lesz egy felvezető tér. Majd leírom, hogy alakulnak a dolgok, ha tényleg sikerül rendszeresen posztolni, de egyelőre még az anyag összeállításán dolgozom. :)

Ez egy rohamtempóban készülő kiállítás, március 23-án vált hivatalossá, azaz lett rá szándékon túl terv és pénz is. Je! Nos, ezóta úgy érzem magam, mint aki egy méhkasban él, és mindig kiderül, hogy minden sokkal összetettebb, mint sejtettem. Ezekről talán még írok a későbbiekben, ez még csak egy beharangozó poszt.

Sokféle hordozón és állagban lesznek képregények, majd meglátjátok. :)

Nagyon hálás vagyok Zsigó Biankának, aki sokat segített az első, igazából szándékkifejező és lehetőségfelmérő találkozókon még februárban, hogy kitaláljuk a koncepciót: a kortárs képregény életterei és megjelenési lehetőségei fognak szerepet kapni. Ehhez vettem én még hozzá a vesszőparipámat, a képregényalkotást, így áll össze lassan-lassan, hogy mi is lesz a kiállításon.

Most pedig lehet a) lelkesedni és b) megsértődni, de inkább azért legyen az a)!

ps. Itt látható a kiállítás Facebook-eseménye, amit a klasszikus rész kurátorai, Patonai Ágnes és Szűts-Novák Rita szerkesztenek: sokat lehet tanulni belőle régi dolgokról. https://www.facebook.com/events/1507910372591215/

oszk.jpg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s